Lazer Nedir ?
LASER terimi aslında Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation kelimelerinin başharflerinden oluşmuş bir kavramdır ve uyarılmış radyasyonun yoğunlaşmasıyla güçlendirilmiş bir ışık demetini yansıtmaktadır. Işık kaynağından çıkan ışınların belli bir tüpte biriktirilip güçlendirilerek, belli bir noktaya yönlendirilmesi esasına dayanır. Bu amaç için gereken lazer ortamı birkaç bölümden oluşur:
Lazer Işını nı oluşturabilmek için gerekli elemanlar
1) Güç kaynağı (flashlamp, doğru akım elektrik enerjisi gibi)
2) Lazer maddesi = Aktif ortam (gaz, sıvı, katı).
3) Optik kavite ya da tüp (resonator). Bu tüp içinde her iki uçta yansıtıcı veya kısmi yansıtıcı aynalar mevcuttur.
4) Dağıtım sistemleri (Tüp içinden kısmen yansıyan ışınları hedef dokuya taşıyan düz veya fleksible fiberoptik sistemler).
Güç kaynağından gelen enerji aktif ortamdaki atomları uyarır. Atomların uyarılmış durumundan metastabil durumlara geçişleri esnasında ortaya çıkan enerji ısı formunda dışarıya verilir. Atomlar metastabil durumdan stabil enerji seviyesine geçtiklerinde ışık fotonları oluşur. Fotonlar diğer atomları uyarırlar ve olay logaritmik tarzda gelişir, kısa sürede büyük miktarda ışık üretimi olur. Yeterli yoğunluğa ulaşıldığında ise tam bir amplifikasyon oluşur ve lazer ışını yaratılır.
Bu şekilde oluşan lazer ışını diğer basit ışıklardan farklı olarak:
a) Yüksek enerjili ve yoğun
b) Her şartta birbirleriyle aynı fazda hareket eden (coherence)
c) Tek renkte (monochromatic)
d) Dağılmaksızın birbirlerine paralel olarak yol alan (collimation) ışık demetidir. –